Amerika deel 2: Fabriek Kanab

Zoals beloofd hier de tweede update van de Amerika reis,  over de Stampin' Up! fabriek in Kanab.
Ik neem je mee door de volgende hoofdstukken:
1. De geschiedenis van de Fabriek
2. De Fabriek van Binnen
3. Het echte werk
4. De reis van rubber naar een stempel
5. Omgeving van de fabriek

De Geschiedenis van de Fabriek
In Kanab is het in 1988 allemaal begonnen. Shelli Gardner en haar zus waren al jaren creatief bezig maar vonden het aanbod in de winkels destijds mager. Ze droomden over het zelf ontwerpen van stempels en scrapbook materiaal. Ze maakten hun droom werkelijkheid in het dorpje Kanab, hun woonplaats. Hier startte alles 10 mile van Kanab in een kleine fabriek, in cowboystijl. In 2002 is de fabriek verplaatst naar de dorpskern, dit vanwege de stijgende vraag naar de hobbymaterialen van het merk Stampin' Up! Shelli besloot om de fabriek in Kanab te laten zodat al haar medewerkers kunnen blijven werken in de fabriek en niet werkloos raken. Wat een prachtige vrouw is dit toch!

De oude Fabriek:
In deze panden huisvest nu een ander bedrijf maar je herkent de Stampin' Up! stijl nog.


De nieuwe Fabriek:
Ruimer en moderner van opzet met een prachtige architectuur en inrichting, ontworpen door Shelli!


De Fabriek van binnen
Shelli heeft haar eigen stijl ook in de inrichting van de Fabriek verwerkt. Bij binnenkomst doet het heel huiselijk aan, ze wilt immers dat haar medewerkers in goede omstandigheden werken. Zo is er zorggedragen voor een ruime ontvangsthal met een haard waarin het logo van Stampin' Up! verwerkt is. Een creatieve ruimte waar medewerkers even kunnen ontspannen. Een ruime lunchzaal met keuken, waar een paar keer per jaar uitgebreide lunches verzorgd worden en een zaal van waaruit een live verbinding opgezet kan worden.


Het echte werk
De stempels, inktpads, refills en het papier worden in deze fabriek geproduceerd, gelabeld, ingepakt en daarna verstuurd naar het distributiepunt in Salt Lake City. Het is mooi om te zien hoe hier medewerkers dag en nacht vol enthousiasme werken om de flinke hoeveelheden materialen steeds in orde te maken. Ik had niet verwacht dat er zoveel medewerkers mijn stempeldoos in de handen hebben voordat hij bij mij afgeleverd wordt!

De reis van rubber naar een stempelD.m.v. deze fotocollage met onderschrift probeer ik het productieproces van de rubberstempels en photopolymer stempels weer te geven.

Het rubber wordt aangeleverd in grote rollen. In de ontwerpstudio worden mallen met de hand gemaakt om het rubber te kunnen persen. Deze mallen kosten ca. €650 per stuk. Per stempel heb je hier 2 van nodig; 1 voor de afdruk en 1 voor de omlijning. Sommige stempelsets zijn in 4 talen uitgegeven, dit betekend dat hier 8 mallen voor gemaakt zijn en verwerkt worden in de fabriek.

Nadat het rubber warm wordt gemaakt worden de platen onder de drukpers gelegd. Tijdens 1 productieproces van ca 15 minuten worden 8 stempelsets tegelijk gemaakt.Als het rubber afgekoeld is worden de uitdrukvormen erin geperst.
Daarna wordt de foam erop geplakt. Als dit gebeurd is kan de stempel in het doosje.
De volgende medewerker voorziet het doosje van een juiste kaft en eventueel de houten blokjes.De photopolymer stempels worden heel anders gemaakt, namelijk van een vloeibaar goedje.
Dit goedje wordt opgeslagen in grote containers. Deze vloeistof wordt in de machine gestopt.


De machine zorgt dat op juiste plekken de afgestemde hoeveelheid vloeistof komt te liggen.
Daarna gaat hij in een soort verlichte cabine. Tijdens dit proces van 15 min worden ca 32 stempelsets geproduceerd. Vandaar de voordeligere prijs bij deze stempelvorm.Na het badje en het UV licht wordt de afdruk gewassen om restjes vloeistof af te spoelen.
Daarna gaat de gehele sheet naar de quality controle. Hier wordt gekeken waar fabricagefouten zitten, deze worden met een rode marker aangestreept.

 De sets waar rood aan zit worden direct weggegooid, deze sets worden gerecycled. De overige sets worden met de hand op maat gesneden en verpakt.
Omgeving FabriekKanab is een klein plaatsje in de staat Utah, een uur rijden van de wereldberoemde National Parks Zion en Bryce. In Kanab is anno 2016 nog heel veel te herkennen van het cowboyleven wat hier vroeger heeft plaatsgevonden. Het is een heel fotogeniek stadje, waar meer dan 100 westernfilms zijn opgenomen.

Kanab:
Het wilde westen herleeft!Bryce National Park:
Een geweldig park met een zeer bijzondere textuur.


Zion National Park:
Dit park staat bekend om de meest gewaagde wandeling ter wereld, Angels Landing. Een pittige tocht met een geweldig uitzicht als overwinningszege.

Bedankt voor het lezen van mijn blog, laat gerust een berichtje achter.
Volgende week neem ik jullie mee naar het hoofdkantoor van Stampin' Up! in Salt Lake City.


Reacties

Eveline zei…
Leuk hoor, zo'n bezoek aan de fabriek. Volgende keer plan ik dit ook in.
Mooie foto's heb je gemaakt.
Wat een ontzettend leuk blogbericht en wat een mooie foto's!! Dank je wel voor het delen
Bedankt voor je reactie Helene!
Dat is zeker de moeite waard! Misschien ben ik er ook wel weer bij over 1,5 jaar. De staat Utah is mij erg goed bevallen! Groetjes Stefhanie

Populaire posts van deze blog

Stampin’Up! NL demo’s bloghop #1

Catalogus Party 2 Juni 2018

it's Our Birthday